2012. szeptember 25., kedd

Patrick Ness: Chaos walking trilógia: Kés a zajban; Válasz és kérdés; Háború a békéért

Patrick Ness: Kés a zajbanA trilógia 1. része. A jövőben játszódik, amikor az emberek az élhetetlen Földről más bolygókra, az Új Világba menekülnek egy boldogabb élet reményében. Egy ilyen helyen él 13 éves koráig, férfivá válása küszöbéig Todd Hewitt, akit csecsemőkorától fogva két felnőtt férfi nevelt fel Prentissvárosban, ahol a nők meghaltak, s mindenkinek (férfi, állat) lehet hallani a gondolatait. Állandó Zaj veszi körbe az embereket. Todd véletlenül a mocsárban "csendre" bukkan, amiről kiderül, hogy egy űrhajóval lezuhant lány, akinek meghaltak a szülei. Egy új, telepeseket szállító nagy űrhajó felderítői voltak. Toddnak menekülnie kell, miközben rádöbben, hogy az egész addigi élete hazugság volt. Semmit sem tud a bolygó többi városáról, a szinte kipusztított őslakosokról, a máshol életben lévő nőkről, akiknek nincs zaja. Violával menekülve az őket üldöző, közben sereggé duzzadt prentissvárosi férfiak elől, folyamatosan harcolva az életben maradásért döbben rá az addig eltitkolt valóságra, az édesanyja halálának körülményeire, a fiúk férfivá avatásának borzalmára. Igyekszik megőrizni az emberségét, miközben Violával együtt bízik a jobb jövőben, ám a regény végén szinte kilátástalan helyzetbe kerülnek: Viola haldoklik, az utolsó várost is elfoglalta az ellenség, akiknek Todd teljesen ki van szolgáltatva. Minden remény veszni látszik.
A kötetben nagyon furcsa volt a magyaros fülemnek a szóhasználat (olyan, mint máshol a tájszólás): " nem van zaja", az igekötők halmozása, a vessző nélküli felsorolás stb. De mindezt meg lehetett szokni, a végén már furcsa lett volna másként. Nagyon szerethető a főszereplő, szomorú a sok veszteség, ami éri: a kutyusa, Ben és Cillian halála, az édesanyja korai elvesztése, az őket segítő emberek pusztulása. Érdekes, szokatlan regény a küzdésről, a szeretetről, az emberségről.

A 2. rész izgalmas, fordulatos, jó volt olvasni.
Toddot Prentiss elnök, aki uralja Új Prentissvárost, elszakítja Violától. Éjjel bezárva tartja, nappal Davyvel osztja be munkára. Erőszakkal, hízelgéssel,  ígéretekkel  próbálja együttműködésre bírni Toddot és Violát egyaránt. A fiúknak először a karanténba zárt szpakkereket kell dolgoztatniuk, majd levehetetlen fémpánttal megbélyegezni őket, majd a szintén elnyomott nőket kell a pánttal megjelölniük.
Patrick Ness: Válasz és KérdésViola felépül a lövés után, gyógyítónak tanul. A gyógyító asszonyok titokban egy ellenállási szervezet vezetői (Válasz), s elhagyva a várost harcos támadásokat indítanak a katonák, s a város ellen. Todd és Viola egy sikertelen kimenetelű találkozása után, Viola csalódva az elnökben a Válasz után megy, s beáll közéjük. Toddot teljesen érzéketlenné teszi, hogy Viola szó nélkül elhagyta őt,  így képes minden szörnyűséget elviselni, végignézni, belemenni. Közben Davy pozitív változáson megy át, Toddot tekinti az egyetlen barátjának, testvérének. Sok ármány, harc, árulás, veszteség és szeretet után úgy lesz vége a kötetnek, hogy közeledik a Válasz csapata a városhoz; leszáll egy felderítő űrhajó, s Viola eléjük megy; Todd a katedrálisban foglyul ejti az elnököt, várva a sereg visszatértét, hogy ő vegye át a vezetést. Ám egy hatalmas szpakker csapat is elindul a hegyről felfegyverkezve, hogy bosszút álljon az embereken. Toddnak nincs más választása, el kell engednie az elnököt, aki végső soron kirobbantotta ezt az egész háborút.

A harmadik rész a háborúról szól. Prentiss elnök maga mellett tartja Toddot, megtanítja elnémítani a zaját, s uralni mások elméjét. A fiának tekinti, s általa ő is megpróbál jobbá válni. Kemény, véres harcokat vívnak a szpakkerekkel, s mikor vesztésre állnak, a pánt miatt nagybeteg Viola menti meg őket az űrhajóról kilőtt rakétával. Viola, a nővérek, a Válasz, az űrhajóval érkezett két ember, s a köréjük csoportosuló emberek alkotják a másik tábort, szemben Prentiss embereivel, majd később a szpakkerekkel. Az emberek közös összefogással végül békekötésre kényszerítik a létszámfölénnyel bíró szpakkereket, ám így vagy úgy, de a háború újra és újra fellángol, erőre kap. A helyzetet bonyolítja a szpakkerek között lévő Visszatérő (1017-es megmenekült fogoly) gyűlölete a Kés (Todd) ellen; a náluk lévő, kómában gyógyuló, forrásként használt Ben, aki közben része lett a szpakkerek különleges, egységes kommunikációs világának, s akinek felbukkanása miatt Prentiss elnök elvesztette a "fiát", s teljes pusztulást akar hozni a bolygóra. Végig aggódhatunk Violáért, majd Toddért. Eljön-e az az idő, amikor végre békében, szeretetben együtt lehetnek?

Aki elolvassa a könyvet, az megtudja, s egy érdekes, izgalmas olvasmányélménnyel lesz gazdagabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése